Harddisken virker ikke / fejl på harddisken / harddisk analyse

Inden du læser mere om de mulige årsager til din harddisks fejl, så anbefaler vi, at din ødelagte/beskadigede harddisk slukkes/ikke tændes, da det kan skade harddisken og dine data yderligere.

Som eksperter ved vi, at årsagerne til harddiskfejl kan skrives på en meget lang liste. Men blandt dem, vi ser oftest er:

  • Harddisken har fået varme
  • Ældning af harddiskens komponenter
  • Fysiske påvirkninger af harddisken
  • Strømsvigt / forkert tilsluttet strøm

Herunder er de typiske harddiskskader og harddiskfejl inddelt i fem kategorier. Du kan se dem igennem, og se, hvad din harddisk fejler.

Analyse af harddisken

Hos os er der ingen opgaver, som er for store eller for små, til vi ikke kan løse dem. Du får altid et uforpligtende tilbud og først når du har valgt at takke ja, påbegynder vi arbejdet.

Ønsker du ikke at vi skal løse opgaven, så kan du altid takke nej.
– Det synes vi er mest fair.

Vores kunder siger

“Nem, overskuelig og altid kontaktbar.
Også reddet Computer112 mere data, fra min gamle harddisk, end hvad jeg turde håbe på.
Jeg var meget tilfreds med servicen fra Computer112!”

★★★★★

Peter

“Jeg havde sjusket med backuppen og mistede adgang til mine data, da harddisken fejlede. Casper fra Computer112 fandt og genskabte mine data, og jeg er en lykkelig mand. Jeg modtog også gode råd om backup fremover. Derudover hjalp han med at finde en supergod ny PC. Jeg har takket ham pænt for den fine assistance.”

★★★★★

Bjarne Juul

“Vi var uheldige og ulykkelige over vores ødelagte eksterne harddisk med alle vores fotos gennem mange år. Vi blev reddet af Computer112, der tilbød det fantastiske at undersøge harddisken for at se om billederne kunne reddes. Det lykkedes og vi er meget taknemlige for det super tilbud og flotte arbejde – vi har nu minderne i hus igen”

★★★★★

Lone Jensen

“Jeg havde en ekstern harddisk, der begyndte at klikke. Den indeholdte bl.a. en masse familiebilleder og dokumenter. Casper kunne heldigvis gendanne al data på den. Stor anbefaling herfra.”

★★★★★

Jette

Typiske fejl på Harddisken

Fysiske fejl:

Når motoren er kørt fast, eller hovederne i disken ikke længere kan læse. De moderne harddiske har som regel mellem to og otte hoveder, og når et eller flere af dem ikke virker, så er der ikke adgang til data fra den defekte harddisk. Hovederne, der ikke længere virker, skal udskiftes i et ISO 5 cleanroom-miljø. Hovederne i en disk kan oftest blive “svage” med tiden af at blive brugt, eller de kan blive beskadiget af fysisk påvirkning. Fx ved at få stød eller slag, blive tabt eller at låget på den bærbare lukkes for hårdt. En disk, som er skadet fysisk af slag eller andet må man ikke starte op.

Disken skal undersøges og åbnes i et cleanroom, og skader afklares. Bare et minuts kørsel kan ødelægge alle data på disken. Åbnes disken ikke i et beskyttet cleanroom, så vil det give datatab.

Logiske fejl:

Din harddisk fungerer fint, men data er utilgængelige. Situationen kan opstå ved
utilsigtet formatering eller systemgendannelse af drevet en defekt filtabel for eksempel opstået på grund af strømsvigt eller en ukontrolleret lukning af din harddisk/computer/bærbarVIGTIGT: Luk ned for computeren/harddisken.

Fortsætter du brugen, så er der meget stor risiko for, at dine data overskrives ved installation af programmer eller af midlertidige internet filer. Partitionen er typisk registreret med betegnelsen “RAW”, som betyder, at filsystemet ikke bliver genkendt LØSNING: Vi rekonstruerer filsystemet, hvilket i rigtig mange tilfælde kan redde dine data på harddisken.

Media-fejl:

Har din harddisk udviklet BAD sectors eller i/o fejl, så der ikke længere kan skabes adgang til disken via operativsystemer som fx Windows? Disken bliver genkendt i BIOS som korrekt model og type, men computeren starter ikke eller fryser, typisk BSOD. Denne slags fejltyper kræver specielt software og hardware til at lave de bedst mulige sektor til sektor kopier af disken, der kan benyttes til at genskabe de mistede data. Det kan være nødvendigt at udskifte diskens hoveder i et ISO 5 cleanroom-miljø for at redde data.

Elektriske fejl:

Printkortet på din harddisk fejler. Fejltypen diagnosticeres ofte ved et helt dødt drev uden lyde eller motoropstart. I flere tilfælde vil computeren ikke tænde, hvis harddisken er tilsluttet. Oplever du denne fejltype, så kan printet om muligt repareres ved at skifte komponenter eller ved at udskifte print fra en harddisk af samme slags type og model.

Inden en eventuel udskiftning så skal data kopieres fra det gamle print til det nye, da alle fabriksindstillinger for disken er placeret i en ROM eller NVRAM. Skift aldrig print uden at kopiere dine data først, da data ellers med stor sandsynlighed ikke kan reddes. I rigtig mange tilfælde kan data reddes fra en død harddisk. En hyppig årsag til fejlen er at en ekstern harddisk er blevet tilsluttet strømforsyningen fra en laptop.

Firmware-fejl:

Når elementer i diskens interne styreprogram fejler (ofte komponenter placeret på pladerne i harddisken). En indikator på denne type fejl kan være, at når disken startes op og ses fra BIOS som forkert type eller med mærkelige karakterer i betegnelsen. Fejlen kan repareres med software og hardware til de enkelte producenter og enheder. Firmware-fejl kan også opleves som media-fejl (se mere i punkt 2), hvor det interne system i disken til automatisk genplacering af dårlige sektorer fejler.